mandag den 12. august 2019

Du har taget beslutningen om at prøve fluefiskeriet. Hvilken stang bør du så vælge?

Du har taget beslutningen om at prøve fluefiskeriet.

Hvilken fluestang bør du så vælge?

 

Ja grundlæggende er der egentlig 3 typer. En-hånds, 2-hånds og en slags hybrid der kan bruges som både en-hånds og 2-hånds stang også kaldet Switch.

En-Hånds Stænger.

Hvis vi starter med enhånds stænger som jo nok er det første valg for en ny fluefisker, ja så findes der et bredt udvalg. Fluefiskeri kan jo foregå efter et utal af forskellige fisk rundt på hele kloden, fra fiskeri i de koldeste egne til de varme lande som f.eks. Caribien.

På vore breddegrader er det hovedsagelig efter Bækørred, Stalling, og Havørred.

Men vi har mange andre fisk der også gerne tager din flue, som Brasen, Skaller, Rimter, Gedder, Abborer, Karper, Makrel, Hornfisk osv..

Når du skal vælge bør du gå efter stænger der har medium curve, og medium fast action dvs. At når du belaster stangen bøjer den i en jævn kurve fra spidsen og ned til håndtaget, og den aflader roligt når du kaster fluelinen ud.

Denne stangtype er langt den nemmeste at lære at kaste med, den giver også fiskeren fuld kontrol over alle kast, korte som lange. Mestrer du underhåndskastet er det også den helt rigtige stangtype at anvende til det.

De findes i mange vægtklasser og længder, men de mest anvendte er nok til lineklasser 5-6-7-8 og typisk i 9 fods længde (2,7m.), hvis du vælger en 4-delt stang har du også mulighed for at medbringe den på din ferie, da den passer fint til en alm. Rejsekuffert. Det kan være utroligt spændende at fiske i udlandet.

Priserne på fluestænger er også meget forskellige og spænder fra få hundrede til mange tusinde kr.. hold dig fra de billigste de vil aldrig give dig nogen god oplevelser som fluefisker.

Du kan i dag få rigtigt fine stænger i prislejet fra 1500 til 3000 kr. Der rigeligt dækker de flestes behov.

 

Billedet viser en  Xstream VENGA Nanotec stang, den fås i lineklasse 5#-6# og 7# er 4-delt og koster 1495,- kr. Og som sælges hos flere af de store grej forhandlere.

Du har taget beslutningen om at prøve fluefiskeriet. Hvilken stang bør du så vælge?

Køb din stang hos en forhandler der har et bredt udvalg af fluestænger og tilbehør dertil, og som har forstand på at råde dig, og hvor du også har mulighed for at prøve kaste med nogle forskellige mærker. Det er vigtigt for der er stor forskel på fabrikaterne og de dyre behøver absolut ikke være de bedste.

Liner og forfang der er tilpasset vores OPUS 1-2 og VENGA stænger hedder Xstream, både WF liner og Shooting Heads i Flydende og Hoover, fra kl. #5-12 gr. #6- 14 gr. #7-16gr. #8-18 gr. #9-20gr.

Køb dem sammen med stangen, så har du et perfekt sæt som er let at kaste med og som du vil få meget glæde af fremover.

 

2-Hånds Lakseflue Stænger.

Som ved en-håndsstængerne findes der også et stort udvalg af 2-hånds stænger.

Her er det igen vigtigt at du vælger en type der har en medium curve og medium fast action.

Denne stangtype giver dig helt rolige og lige kast med fluelinen til både korte som lange kast.

Og samtidigt er det også den rette stangtype til underhåndskast.

Som navnet siger bruger man 2 hænder da der er 2 håndtag på stangen, et over fluehjulet og et under.På vore breddegrader er det mest 12-13-& 14 fods stænger i lineklasse 8-9 &10 der anvendes.

Er du begynder kan det ofte virke overraskende at stå med en sådan stang i butikken, den virker jo voldsomt stor sammenlignet med en en-håndsstang. Og mange køber så typisk en 12 fods stang. Men når du kommer ud til fiskevandet virker den pludselig ikke stor mere. Jeg fisker selv mest med en 14 fods stang, den passer fint til Norge, Sverige samt de større danske åer som f.eks Skjern Å, Storåen, Gudenåen, det er Åer der holder storlaks og her føler jeg meget mere sikker med en 14 fods stang. Med denne stanglængde kan du også fint have kontrol over fluelinen i f.eks sving hvor der ofte er større sivbeplantning og mudret bund, som det kan være svært at nå ud over med en 12 fods stang.

Priserne for 2-Hånds Stænger spænder også vidt, men husk at det absolut ikke er prisen der beviser hvor god stangen er, du kan i dag få fine 2-Hånds stænger i prislejet 2-3000 kr.

2-Hånds stangen på billedet er en Xstream VENGA Nanotec. Den fås i 12 fod lineklasse8#, 13 fods i lineklasse 9# samt 14 fods i lineklasse 10#, de er 4-delte og koster henholdsvis 2295,- 2495,- 2695,-

Og som sælges hos flere af de store grej forhandlere.

Du har taget beslutningen om at prøve fluefiskeriet. Hvilken stang bør du så vælge?

Som ved en-hånds stængerne, er det vigtigt at du vælger en forhandler der har et godt udvalg, som har forstand på at råde dig til køb af det rigtige værktøj, og som har en kaste-pool hvor du kan afprøve stænger og liner, det skal virke rigtigt og line/forfang og stang være rigtigt afbalanceret. Det er trods alt ikke helt billigt at købe stang/hjul/flere liner og forfang, så det skal helst sidde i skabet første gang

Liner og forfang der er afpasset så det passer til VENGA lakse stængerne hedder Xstream.

Skydehovederne er fra fabrik monteret med færdige små loop´s i begge ender og er 11,3m lange, de findes i Flydende/Intermediate/Synk2/Synk4. Og i vægtklasse 30gr.-35gr.-40gr.-45gr.- og 50gr.

Jeg har fremstillet en komplet Cuttingtabel for både En-Hånds skydehoveder samt 2-Hånds Skydehoveder, så du kan tilpasse din line til din stang og dit personlige fiskevand.

Her kan du se og læse meget mere:

http://xstream-flyfishing.com/?fbclid=IwAR1AcXHYBTvoM5yKvYi9KOcnLssOFsz79AqkcGnynLH-xVwIBiy9_e2fPrM

  

Hybrid/Switch Stænger.

 

Er en blanding mellem en lang enhånds stang og en kort let 2-Hånds Laksefluestang. Typisk omkring 11 fod og i lineklasser #6 – #7- #8. Det er en stangtype jeg personligt ikke anvender, men der er lystfiskere der gerne vil fiske med dem. Det er let grej, især hvis man får en stor Laks på, kan det være svært og tage tid at udtrætte den. Skal den genudsættes kan det være at den går til, da den ofte har brugt sine sidste kræfter inden landingen. Derfor foretrækker jeg en rigtig 2-Hånds Lakseflue stang, hvor man kan lægge pres på fisken inden den har opbrugt sine kræfter. Men det er som sagt bare min personlige holdning.

 

Er du nybegynder, ja så er det bedste du kan gøre for dig selv at tage et 2-dages begynder kursus hos undertegnede. Her lærer du at kaste lige og lange overhåndskast, samt underhåndskastet du med stor fordel kan anvende på meget trænge pladser, hvor der ikke er plads til overhåndskast.

Så får du det lært rigtigt fra starten, og når du står hos forhandleren ved du også hvilket grej du skal gå efter, så du får det rigtige helt fra begyndelsen.

 

Rigtig god fornøjelse.

 

Michael Ladefoged

www.fluefiskerikursus.dk


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Du har taget beslutningen om at prøve fluefiskeriet. Hvilken stang bør du så vælge?

Du har taget beslutningen om at prøve fluefiskeriet. Hvilken fluestang bør du så vælge?   Ja grundlæggende er der egentlig 3 typer. En-hå...